Activiteiten


Wekelijkse opkomst

Het aller belangrijkste tijdens de wekelijkse opkomsten, is dat we plezier maken! Iedere week organiseren de stafleden een programma voor de scouts. In hoofdlijnen bestaat dit vaak uit een spel in combinatie met varen. Bijvoorbeeld een speurtocht tijdens het varen door de grachten van Alkmaar, zeilspellen op het Alkmaardermeer of een creatief programma binnen als het regent.

Zwemmen
Zwemmen hoort natuurlijk ook bij een van onze favoriete activiteiten, zeker als het warm is!

Zeilen

De watergidsen aan het zeilen tijdens een weekend aan het Alkmaardermeer.

Zeillessen

Om veilig te kunnen genieten van het varen, moet je weten hoe je moet zeilen en aan welke regels je dient te houden. Voor de zeeverkenners en watergidsen worden daarom zeillessen georganiseerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het CWO-opleidingsprogramma, hetzelfde programma dat door zeilscholen wordt gebruikt. Natuurlijk staat ook hier spel en plezier altijd voorop!

Wist je dat deze lessen al heel lang worden gegeven? Hiernaast zie je een foto waar de watergidsen in 1982 optuiginstructie krijgen.

Optuiginstructie bij de watergidsen in 1982.
Optuiginstructie bij de watergidsen in 1982.


Dolfijnen kanoen in Koedijk
De Dolfijnen aan het kanoën in Koedijk

Kanoën

De Dolfijnen zijn jongens en meisjes tussen de 7 en 11 jaar. Zij hebben hun wekelijkse opkomst in de speeltuin in Koedijk, Alkmaar-Noord. De omgeving is perfect om met kinderen van deze leeftijd rustig te kunnen kanoën.


Poster van scoutingfeest Marco Polo Alkmaar.
Poster van een stamfeest

Stamfeest

De stam organiseert jaarlijks een feest in de botenloods, waarbij huidige leden, oud leden en andere scouts uit de omgeving worden uitgenodigd. Traditioneel vindt het stamfeest plaats op het moment dat de wintertijd ingaat. De mannen van Dancing Comet zijn er ook altijd bij en verzorgen een perfecte muziek- en lichtshow!


Captain’s Dinner

Tijdens het Captains Dinner wordt gevierd dat het onderhoud van de lelievletten klaar is en dat ze weer in het water liggen. Hoog tijd om een stukje te varen en samen gezellig wat te eten.

De hele Marco Polo (dolfijnenwatergidsenzeeverkennerswilde vaart, stam en het bestuur) op de tjalk. Daar wordt eerst geopend, de vlag gehesen en de logboekverhalen voorgelezen. Vervolgens wordt het spel uitgelegd en de groep opgedeeld. Vaak worden verschillende spellen gespeeld en opdrachten uitgevoegd, bij posten die zijn verdeeld door het centrum van Alkmaar. Aan het eind van de ochtend wordt er samen genoten van een lunch.

Captain’s Dinner 2016


NLdoet

Het Oranje Fonds organiseert jaarlijks in maart, samen met duizenden organisaties in het land, NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. De afgelopen 10 jaar zijn er maar liefst 40.000 klussen geklaard en hebben 1,5 miljoen mensen deelgenomen.

Waterscouting Marco Polo Alkmaar doet hier ook vaak aan mee. Zo hebben ouders en vrijwilligers al eens groot onderhoud aan de keuken van de Tjalk gepleegd, de buitenkant van de botenloods geschilderd, de tuin onderhouden en nog veel meer andere klussen uitgevoerd. Helpt u de volgende keer ook mee?

NLdoet vrijwilligersdag scouting marco polo alkmaar
Vrijwilligers tijdens NLdoet

De waterscouts van Alkmaar bij elkaar
Alle scouts op de kade in Alkmaar, klaar om over te vliegen.

Overvliegen/-varen

Het Captains Dinner wordt vaak gecombineerd met overvliegen. Dit is het moment waarop scouts afscheid nemen van hun huidige speltak en worden welkom geheten door hun nieuwe speltak. Dit gebeurt door middel van een spel, waarbij de nieuwe speltak de scout probeert te stelen van de oude speltak. Op deze manier vliegen jeugdleden over van de dolfijnen, naar de zeeverkenners of watergidsen en later naar de wilde vaart en stam.


Installatie

De installatie is de meest traditionele en symbolische activiteit binnen de scouting. Met deze ceremonie wordt een nieuw lid officieel verwelkomt als volwaardig lid. Tijdens de installatie belooft de scout zich te houden aan de “Scouting Wet” en ontvangt hij/zij de eerste insignes op het uniform.

Naast nieuwe leden, worden ook huidige scouting leden geïnstalleerd in hun nieuwe functies, zoals bootsmannen, kwartiermeesters, stafleden en schippers.

Scouting installatie van dolfijnen van de Marco Polo
Installatie bij de dolfijnen